J.Z. Kannegieter - Het ontstaan van de Amsterdamse Jordaan

Amsterdam

Plattegronden van Amsterdam

In de tekst maakt Kannegieter gebruik van een aantal plattegronden van Amsterdam. Zie zijn bespreking in het inleidende hoofdstuk. De meeste zijn nu online beschikbaar. Een selectie vindt u hieronder.  Waar niets vermeld is, zijn ze te vinden in de Beeldbank van het Stadsarchief. Volg de links, de kaarten hier zijn ook gegeorefereerd en hebben naast een 'Flash' versie ook een die wel op een mobiel apparaat zal werken.


Cornelis Anthonisz 1544

cornelisanthonisz1544

Deze vroege plattegrond in de Beeldbank van het Stadsarchief geef al een beeld van tuinen en bebouwing in het gebied van de latere Grachtengordel en Jordaan.


Jacob van Deventer ca. 1560

Deventer1560

Op deze kaart zijn de paden die ten westen van de stad lopen duidelijk te zien.


Pieter Bast 1597

Pieter Bast 1597

Op deze kaart in de Beeldbank is te zien dat al voor de Derde uitleg het westelijk deel van de stad waar de Grachtengordel en de Jordaan aangelegd zouden worden sterk bebouwd is. Een alternatief dat wel op een tablet werkt staat op amsterdamhistorie.nl.


Pontanus 1611

pontanus1611

Plattegrond in de Beeldbank van het Stadsarchief. Vooral interessant omdat hij de paden (en hun namen) buiten de Middeleeuwse stad voor de Derde uitleg toont die Kannegieter uitvoerig behandelt.


Balthasar Florisz. van Berckenrode 1625

Balthasar Florisz 1625

Deze kaart toont de ontwikkeling van de Jordaan in zijn beginfase. In het noordelijk deel zijn een aantal delen nog niet bebouwd.

Hieronder twee links naar de Beeldbank van het Stadsarchief van dezelfde kaart van 1625 maar beperkt tot de Jordaan. Het blad met het westelijk deel van de Bloemgracht en Rozengracht ontbreekt, maar dit zijn afbeeldingen van zeer goede kwaliteit, die de details van de kaart beter laten zien dan andere reproducties.

Noord-Jordaan

Zuid-Jordaan


Balthasar Florisz. van Berckenrode 1647

Balthasar Florisz 1647

De hele kaart van 1647 staat in de Beeldbank van het Stadsarchief. Hierop is te zien dat al een zeer groot deel van de Jordaan bebouwd is. Een alternatief staat op amsterdamhistorie.nl.